پاورپوینت مقرنس در معماری ایرانی و اسلامی
پاورپوینت مقرنس در معماری ایرانی و اسلامی
مقرنس، بهعنوان یکی از اجزای تزیینیِ معماری ایرانی-اسلامی، در زیباسازی انواع بناهای ایرانی، از نقش مهمی برخوردار است. مقرنس کاری با استفاده از آجر، گچ و کاشی انجام میشود و بهشکل تاقچهبندیِ تزیینی در زیر گنبد، نیمگنبد، روی ایوان و درگاه، اجرا میشود.
این آلتِ (جزء) تزئینی در زیباسازی بناهای ایرانی مانند مساجد و آرامگاهها از نقشی اساسی برخوردار است. به بیانی دیگر، مقرنس از جمله اجزای مؤثر در ساخت گنبد محسوب میشود که بالای دیوار، سقف، گوشه و سردر، تعبیه میشود. در برخی منابع، این نوع کاربندی، بخشی از تاق شمرده میشود که تأثیرِ تزیینیِ سهبعدی ایجاد میکند.
قابلیت هندسیِ موجود در مقرنس، موجب شده است که مورد توجّه معماران قرار گیرد و در دورههای مختلفِ تاریخی، توسعه یابد. البته، انواع مقرنس از نظر شکل و اجرا، نسبت به یکدیگر تفاوتهایی دارند و خلاقیتهای هندسههای متفاوتی در شکلگیریِ آن بهکار میرود. آثار اولیهی بهجامانده از مقرنس کاری در ابنیهی تاریخی، نقش کاربردی مقرنس را نشان میدهد و از آن برای تبدیل یک «پلان مربع» به «گنبد» استفاده شده است. احتمالاً نقش کاربردی این عنصر معماری از ایجاد فضایی برای پیوستنِ پایهی مربع به دایرهی گنبد، بهتدریج تبدیل به نقشی تزیینی شده است.
فهرست پاورپوینت:
مختصری درباره تاریخچه و جایگاه مقرنس در معماری ایران
وجه تسمیه و معنی لغوی مقرنس
انواع مقرنس
مقرنسهای جلو آمده
مقرنسهای روی هم قرار گرفته
مقرنسهای معلق
مقرنسهای لانه زنبوری
الهام از طبیعت یا ابتکار؟
اشکال و تعاریف
آلت های مقرنس
اشکال و مدول های بکار رفته در ایجاد مقرنس
سابقه مقرنس در بناهای پیش از اسلام
مقرنس در بناهای اسلامی
شیوه اجرای مقرنس
اجرای مقرنس آجری ( دستپوش )
اجرای مقرنس های معرق ، گچی و آینه کاری
کاربرد در معماری مدرن
نمونه های موفق استفاده از نماد مقرنس در بناهای مدرن
دانلود پاورپوینت مقرنس در معماری ایرانی و اسلامی
صفحات: 47 اسلاید
فرمت فایل: پاورپوینت – PPT – قابل ویرایش